Menu

Nagrađeni 2014

Jahorina Film Festival 2014: 

GRAND PRIX Jahorina Film Festivala: THE LIGHTS OF THE ADVENT SEASON – TYROL / SVIJETLA ZA VRIJEME ADVENTA -TIROL - Adriano Bottaro ­- Austrija


Ekološki film:
1. THE LITTLE DOWSER/ - Julio Moreno Gimenez - Spain – GOLDEN GENTIAN
2. CITY OF GARDENS NY -Srđan Ivković - USA – SILVER GENTIAN
3. PRIEGO THROUGH THE BUTTERFLYES - Alberto Jose Redondo Villa -Spain – BRONZE GENTIAN

Turistički film:
1. WHITE BEAUTY – A STALLION'S LIFE - Michael Schlamberger­ - Austria – GOLDEN BLUEBERRY
2. POOL - Slađan Stojanović - Serbia – SILVER BLUEBERRY
3. THE JUMBLED THREADS A FILM ABOUT GOLO BRDO - Ekaterina Minkova - Bulgaria – BRONZE BLUEBERRY

Kratki promotivni film:
SRBIJA-ONE JOURNEY, MILLION IMPRESSIONS - Boško Savković – Serbia – GOLDEN MAPLE

Animirani film:
SHADES OF GREY - Olga Agrafenina - Rusija – GOLDEN MAPLE

Specijalne nagrade:
Marija Žižović - “When dad buys you an elephant“ - Serbia” (Za poetsku priču o sudbinskoj vezi djevojčice I cirkuskog života)
Štefan Celec – “Rimske staze” - Slovenija ( Za afirmaciju kulturno istorijske baštine)
Kamenko Milenković – “U lijepom starom Višegradu” - Srbija (Za uspješan spoj istorije I kulturne baštine)
Mira Lolić Močević – “Sveta loza” – BiH (Za originalno viđenje istorijske baštine)
Gordana Momčilović – “Moje ime je Bisa” - Srbija (Za inspirativan prikaz kulturno istorijske bašitine)
Dalibor Đokić – “Jelovarnik” –Srbija (Za izuzetnu afirmaciju prirodne baštine)
Miro Branković – “Marko Polo” - Srbija (Za afirmaciju vrijednosti religijske I kulturne baštine)
Berin Tuzlić – “Globalno selo” – BiH (Za metaforično I ironično prikazivanje problema modernog čovjeka)
Nikola Lorencin – “Neimari” – Srbija (Za filmski esej o prijateljstvu)
Miodrag Bole Bošković – “Titograd - povratak u budućnost” - Crna Gora (Za specifičnu vizuru ljepote jednog grada)
Mr.sc. Marijo Pejić, direktor JU Bosanski kulturni centar Sarajevo - za unapređivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i razvoj kulturnog turizma u Sarajevu i BiH kroz dugogodišnji i plodan angažman u oblastima kulture, obrazovanja i medija

Festivalski žiri:
Maria Aurora Mejia Errasquin, ambasadorica Španije u BiH – predsjednik žirija
Mladen Rudež, pomoćnik ministra okoliša in turizma FBiH – član žirija
Ana Ivljeva, ataše za kulturu Ruske federacije u BiH – član žirija
Dragan Đurović, ambassador Crne Gore u BiH – član žirija
Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku – član žirija
Safet Harbinja, director Fonda za zaštitu okoliša FBiH – član žirija
Ratko Orozović, reditelj 

Priroda je Jahorini podarila svu raskoš koju je imala: skijaške terene, brojne izvore i potoke, šume i mirisne livade, prekrasne predjele preko kojih vode planinarske staze...Jahorina je danas jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu, a ubrajaju je i u jednu od ljepših planina Evrope. 

Ne tako davno, Jahorina je bila pozornica zimskih Olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održavale u Sarajevu. Na stazama ove olimpijske ljepotice takmičila su se tada najpoznatija skijaška imena.

Sama ideja je nastala na Jahorini, zahvaljujući jahorinskim stazama, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju-Bjelašnica Trebević i Igman . Te godine kandidati za Olimpijadu bili su i Japan i Švajcarska, ali je ipak  Jahorina ta koja je dobila kandidaturu. Pored Olimpijade na Jahorini su se održala brojna takmičenja na evropskom i svjetskom nivou i upravo je to ono što nas obavezuje da se krene u modernizaciju Jahorine, a sve u cilju da se Jahorini vrati stari sjaj i kako bi ponovo mogla da parira konkurenciji.

Jahorina je smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i nalazi se u nizu dinarskih planina ÄŒvrsnice, Prenja, Bjelašnice, Treskavice i Zelengore. Dužina masiva Jahorine iznosi 30 kilometra. Najviši vrh je Ogorjelica (1916 metara nadmorske visine).

Sarajevo je najbliži veliki grad od koga se do Jahorine može doći preko Pala (28 km) i preko Trebevića (32 km) asfaltnim i zimi dobro očišćenim putevima. Od Banjaluke je udaljena 200 km, od Beograda 320 km, od Zagreba 350 km itd. Svaki od ovih gradova ima međunarodni aerodrom.

Blaga planinska klima

Klimatski uslovi na Jahorini znatno se razlikuju u odnosu na ostale planine u regionu.

Na Jahorini se sukobljavaju tople mediteranske sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama zbog čega Jahorina ima povoljnu i zdravu klimu sa temperaturama koje i zime i ljeta čine ugodnim za boravak.

Takva klima donosi i velike količine snježnih padavina. U toku godine snijeg pada 85 dana. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175 dana i to od oktobra do kraja maja. Debljina snježnog pokrivača može biti od jednog do tri metra. Prosječna visina snijega od oktobara do maja iznosi 106 cm. Kvalitet snijega je, prema mnogima, odličan za skijanje.

Zimska turističaka sezona, zavisno od snježnih padavina, uglavnom počinje od 15. decembra i traje do 15. aprila.

Skijašima je na raspolganju više od 20 km ureÄ‘enih staza za alpsko skijanje povezanih sa četiri žičare i četiri ski - lifta, ukupnog kapaciteta 7500 skijaša na sat, više savremenih ski-škola, ski-servisa, kao i ski-rentala. Organizovano je i noćno skijanje na osvjetljenoj stazi. Inače, na Jahorini je svjetska smučarska federacija verifikovala tri takmičarske staze (slalom, veleslalom i spust), koje ispunjavaju uslove za meÄ‘unarodna takmičenja.

Veliki dio Olimpijske planine Jahorine je proglasen nacionalnim parkom. Stoga, kada se snijeg otopi, kada se probudi vegetacija,

Jahorina pruza nove mogućnosti za planinare, alpiniste, speleologe, lovce, ribolovce, sportiste i sve one kojima je potreban mir netaknute prirode. Riječ je o idilicnoj kombinaciji zelenenih pašnjaka, plavetnila neba i svježeg planinskog zraka.

Bujna vegetacija Jahorine krije medvjede, vukove, lisice, divlje svinje, kune, zečeve, srne, fazane, orlove i drugu divljač, a potoci i rijeke na obroncima Jahorine obiluju pastrmkom. Tako da je Jahorina pravi raj za strastvene lovce i ribolovce.

Dakle, ne zna se da li je Jahorina privlačnija zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao mirisna bašta puna cvijeća i zelenila. U toku cijele godine, Jahorina ima mjesta i za skijaše, apliniste I za sve ljude kojima je potreban ugodan i miran odmor.

 

Kontakt

itcomember