Menu

Nagrađeni 2011

Jahorina Film Festival 2011

Grand prix: Izvan utabanih staza – Dieter Auner – Irska/Rumunija

Ekološki film:
1. Briga za lagunu - Oliver Dickinson – Francuska/Engleska - ZLATNA LINCURA
2. Čuda pustinje – Saeid Nabi – Iran – SREBRENA LINCURA
3. Označen atomom – Vladimir Kirsanov – Ukrajina – BRONZANA LINCURA

Turistički film:
1. Moja crkva, stara crkva – Borislav Klačar – BiH – ZLATNA BOROVNICA
2. Krivudava priča – Balazs Deri – Mađarska – SREBRENA BOROVNICA
3. Naš NHL – Džeentaev Usenkan – Kirgizija – BRONZANA BOROVNICA

Kratki promotivni film:
1. Boca – Kirsten Lepore – SAD – ZLATNI JAVOR
2. Reka, moja tuga – Dalibor Đokić – Srbija – SREBRENI JAVOR
3. Doživi ljepotu Jahorine – OC Jahorina – BiH – BRONZANI JAVOR

Specijalne nagrade žirija:
1. Velika voda – Fahrudin Bečić – BiH (Za najbolju ekološku reportažu)
2. Fjord – Skule Eriksen – Norveška (Za originalnu audio-vizuelnu kinematografsku ekspresiju)


Specijalne nagrade direkcije festivala:
1. Hrvatska–lokacije za snimanje filmova – Spomenka Saraga – Hrvatska (za kratki promotivni film)
2. Pogrešan krug – Nisvet Hrustić – BiH (za ekološki film)
3. Božanska reka – Miodrag Andrić – Srbija (za turistički film)
4. Javorov kod – Hasan Arnautović – BiH (za ekološki film)
5. Jahači magle u okrilju kraljice planina – Srebrenko Kunarac – BiH (za najbolji debitantski kratki film)
6. 108 sati do početka – Vladko Omasta – Poljska (za turistički film)
7. Fauntom - Miroslav Jović – Srbija (za kratki promotivni film)
8. Put na goru – Nebojša Ilić – Srbija (za religijski turistički film)

Žiri festivala:
1. NJ.E. Jirži Hmielevski, ambasador poljske u BiH, predsjednik
2. Nena Toth, profesorica kamere iz Kanade, član
3. Ison Sunshine, kulturni ataše ambasade SAD u BiH, član
4. Željko Mirković, reditelj iz Srbije, član
5. Ratko Orozović, reditelj iz BiH, član

Priroda je Jahorini podarila svu raskoš koju je imala: skijaške terene, brojne izvore i potoke, šume i mirisne livade, prekrasne predjele preko kojih vode planinarske staze...Jahorina je danas jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu, a ubrajaju je i u jednu od ljepših planina Evrope. 

Ne tako davno, Jahorina je bila pozornica zimskih Olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održavale u Sarajevu. Na stazama ove olimpijske ljepotice takmičila su se tada najpoznatija skijaška imena.

Sama ideja je nastala na Jahorini, zahvaljujući jahorinskim stazama, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju-Bjelašnica Trebević i Igman . Te godine kandidati za Olimpijadu bili su i Japan i Švajcarska, ali je ipak  Jahorina ta koja je dobila kandidaturu. Pored Olimpijade na Jahorini su se održala brojna takmičenja na evropskom i svjetskom nivou i upravo je to ono što nas obavezuje da se krene u modernizaciju Jahorine, a sve u cilju da se Jahorini vrati stari sjaj i kako bi ponovo mogla da parira konkurenciji.

Jahorina je smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i nalazi se u nizu dinarskih planina ÄŒvrsnice, Prenja, Bjelašnice, Treskavice i Zelengore. Dužina masiva Jahorine iznosi 30 kilometra. Najviši vrh je Ogorjelica (1916 metara nadmorske visine).

Sarajevo je najbliži veliki grad od koga se do Jahorine može doći preko Pala (28 km) i preko Trebevića (32 km) asfaltnim i zimi dobro očišćenim putevima. Od Banjaluke je udaljena 200 km, od Beograda 320 km, od Zagreba 350 km itd. Svaki od ovih gradova ima međunarodni aerodrom.

Blaga planinska klima

Klimatski uslovi na Jahorini znatno se razlikuju u odnosu na ostale planine u regionu.

Na Jahorini se sukobljavaju tople mediteranske sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama zbog čega Jahorina ima povoljnu i zdravu klimu sa temperaturama koje i zime i ljeta čine ugodnim za boravak.

Takva klima donosi i velike količine snježnih padavina. U toku godine snijeg pada 85 dana. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175 dana i to od oktobra do kraja maja. Debljina snježnog pokrivača može biti od jednog do tri metra. Prosječna visina snijega od oktobara do maja iznosi 106 cm. Kvalitet snijega je, prema mnogima, odličan za skijanje.

Zimska turističaka sezona, zavisno od snježnih padavina, uglavnom počinje od 15. decembra i traje do 15. aprila.

Skijašima je na raspolganju više od 20 km ureÄ‘enih staza za alpsko skijanje povezanih sa četiri žičare i četiri ski - lifta, ukupnog kapaciteta 7500 skijaša na sat, više savremenih ski-škola, ski-servisa, kao i ski-rentala. Organizovano je i noćno skijanje na osvjetljenoj stazi. Inače, na Jahorini je svjetska smučarska federacija verifikovala tri takmičarske staze (slalom, veleslalom i spust), koje ispunjavaju uslove za meÄ‘unarodna takmičenja.

Veliki dio Olimpijske planine Jahorine je proglasen nacionalnim parkom. Stoga, kada se snijeg otopi, kada se probudi vegetacija,

Jahorina pruza nove mogućnosti za planinare, alpiniste, speleologe, lovce, ribolovce, sportiste i sve one kojima je potreban mir netaknute prirode. Riječ je o idilicnoj kombinaciji zelenenih pašnjaka, plavetnila neba i svježeg planinskog zraka.

Bujna vegetacija Jahorine krije medvjede, vukove, lisice, divlje svinje, kune, zečeve, srne, fazane, orlove i drugu divljač, a potoci i rijeke na obroncima Jahorine obiluju pastrmkom. Tako da je Jahorina pravi raj za strastvene lovce i ribolovce.

Dakle, ne zna se da li je Jahorina privlačnija zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao mirisna bašta puna cvijeća i zelenila. U toku cijele godine, Jahorina ima mjesta i za skijaše, apliniste I za sve ljude kojima je potreban ugodan i miran odmor.

 

Kontakt

itcomember