Menu

Nagrađeni 2010

 Jahorinafest 29.11. – 02.12 2010. 

"GRAND PRIX" Četvrtog  internacionalnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2010" pripao je filmu " Dugo putovanje kroz istoriiju, historiju i povijest"  autora Željka Mirkovića  iz Srbije.

Turistički film
Prvu nagradu, "Zlatna borovnica" u kategoriji turistički film, osvojio je Zbigniew Szumera iz Poljske za film “Šopenova Mazovija”.
Drugu nagradu, "Srebrena borovnica" dobio je film "Kraljeva brda" Ilhana Dervovića iz BiH.
Treću nagradu, "Bronzana borovnica" u kategoriji turistički film osvojio je Goran Bjelanović iz Crne Gore za fim “Sjeverna bajka”.
  
Ekološki film
Prvu nagradu "Zlatna lincura" za najbolji ekološki film žiri je dodijelio filmu "Oblak šume" Ahmed Nik Kar  iz Islamske Republike Iran.
Drugu nagradu, "Srebrena lincura", u kategoriji ekološki film osvojio je Ivo Bistričan  iz Češke Republike za film “Bakarno doba”
Treću nagradu, "Bronzana lincura" osvojla je Josephine Hamming iz Holandije za film “Put leptirova”
  
Promotivni spotovi
Prva nagrada "Zlatni javor" pripala je Igoru Ivanovu iz Makedonije za film "Vječna Makedonija".
Drugu nagradu, "Srebreni javor", u kategoriji promotivni spot, osvojila je Marija Grulović iz Srbije za film "Indija‐Ekstremna hodočašća".
Treću nagradu, "Bronzani javor" osvojio je Slaviša Guja iz BiH za film "E‐mol u bijelom"
  
Specijalne nagrade

"Specijalnu nagradu za najbolji turistički film proizveden u BIH",  žiri festivala dodjeljuje JELENI ĐOKIĆ iz Bosne i Hercegovine  za film "Proglašena i bila Jugoslavija".  
  
"Specijalnu nagradu za najbolji ekološki film proizveden u Bosni i Hercegovini", žiri festivala dodjeljuje ALENU DRLJEVIĆU iz Bosne i Hercegovine za film "Zapadni Balkan 8 koraka naprijed".  

"Specijalnu nagradu za najbolji promotivni spot proizveden u BIH", žiri festivala dodjeljuje DINU KASALU iz Bosne i Hercegovine za film "Početak".  
  
"Specijalnu nagradu za promociju nove nade, novog optimizma", direkcija festivala dodjeljuje KAMENKU MILENKOVIĆU iz Srbije za film "Centar Svijeta Kovačica".  
        
"Specijalnu nagradu za inventivan pristup", direkcija festivala dodjeljuje IVANI RETHAS iz Srbije za film  "Sedam u sedam".
  
"Specijalnu nagradu za odličan edukativni pristup", direkcija festivala dodjeljuje GORANU DUJAKOVIĆU iz Bosne i Hercegovine za film "Kapljica".
  
"Specijalnu nagradu za izvanrednu sliku povratka tradicionalnim vrijednostima", direkcija festivala dodjeljuje ADRIANU BOTTARU iz Austrije za film "Advent u Austrijskom Tirolu".
  
"Specijalnu nagradu za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa", direkcija festivala dodjeljuje NEBOJŠI ILIĆU iz Srbije za film "Kučevista ili Dušanov znak".
  
"Specijalnu nagradu za izvanredno predstavljanje krajolika", direkcija festivala dodjeljuje BERNARDINU MODRIĆU iz Hrvatske za film "Čudesno lijepa".  
  
"Specijalnu nagradu za duhovit pristup ekološkoj problematici", direkcija festivala dodjeljuje ALEKSANDRU POPOVIĆU iz Srbije za film "Plodovi zime".  

Žiri:
NJ.E. Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u BiH, predsjednik
Borislav Anđelić, filmski kritičar, Srbija, član
Jana Srtara, Kulturni ataše Češke Republike u BiH, član
Abdulhasan Mokhtarian, Kulturni ataše Islamske Republike Iran u BiH, član
Dr Sulejman Redžić, akademik, BiH, član
Aleksandar Mihajlov, akademik, Bugarska, član
Ratko Orozović, reditelj, BiH, član

Kontakt

itcomember